Paulo Dybala

Det var som åben, at verden, helt ud af det blå, på samme tid fik øjnene op for Paulo Dybala. Fra den ene dag til den anden havde alle fået øjnene op for den venstrebenede argentiner, der om nogen viste sig som værende et godt bud på en spiller, der kunne løfte den meget tunge argentinske arv efter Lionel Messi og Sergio Agüero, uden sammenligning i øvrigt.

Det har måske vist sig at være lidt for store forhåbninger for den ellers målfarlige og hurtige angriber, men det ændrer ikke på, at Dybala er utrolig dygtig og farlig frontløber, der i mere end et årti har gjort sig gældende på den øverste hylde inden for italiensk fodbold. Serie A har gennem mange år været glade for at have Dybala som en fast del af fodbolden weekend efter weekend.

Her kan du komme til at lære den driftige argentiner lidt bedre at kende, når vi dykker ned i hans karriere og baggrund.

Opvækst og ungdomsfodbold i Argentina

Paulo Bruno Exequiel Dybala er født den 15. november 1993 i byen Laguna Larga i Córdoba provinsen i Argentina. Dybala kunne dog ligeså vel være født i Polen, da hans bedstefader var af polsk afstamning, men så sig nødsaget til at flygte fra et krigsramt Polen under Anden Verdenskrig.

Selvom Dybala nok har sparket til en fodbold i en tidligere alder, var det først som 10-årig, at han blev medlem af storklubben i Córdoba, nemlig Instituto Atlético Central Córdoba, hvor klubbens trænere hurtigt så det åbenlyse talent i den unge knægt. Stadig bosiddende i Laguna Larga, godt 70 km uden for storbyen, og uden ønske om at flytte fra familien, måtte Dybalas far køre drengen til bold flere gange om ugen i storbyen. 

Da Paulo Dybala mistede sin far som 15-årig, ønskede han at spille for den lille lokale klub i hjembyen, Club Atlético y Biblioteca Newell’s Old Boys, og blev derfor udlejet i et halvt år fra Instituto klubben. Storklubben ville dog gerne se ham tilbage i klubben igen efter det halve år, og Dybala flyttede derfor ind på klubbens eget pensionat og tog dermed et stort skridt væk fra familiens trygge rammer. 12. august 2011 fik han sin debut for førsteholdet som bare 17-årig. Han blev den første Córdoba spiller til at score to hattrick i samme sæson, og han blev den yngste målscorer i ligaens historie.

Selvom hans utrolige præstationer “kun” skete i den næstbedste argentinske række, var der efter hans første sæson i klubben stor interesse for Dybala rundt omkring i Europa, og efter at have taget springet fra familiens skød til storbyen, var han ikke bange for at sætte sig på et fly mod Europa.

Springet til europæisk fodbold og hans andet hjemland

Da Palermo viftede Córdoba klubben om næsen med en check på 12 millioner euro og en klækkelig lønstigning for Dybala, pakkede han sin kuffert og drog mod støvlelandet, hvor han skulle ende brillere i mere end ti år. Udråbt som den næste Sergio Agüero af klubbens præsident, var der høje forventninger til det nye argentinske vidunder.

Find italienske fodboldtrøjer lige her.

Dybala fik sin Serie A debut i efteråret 2012 mod Lazio, og de følgende tre år brugte han på at tilvænne sig det meget højere niveau, der trods alt var i Serie A sammenlignet med den næstbedste argentinske række, samt at udvikle sine i forvejen gode evner på banen. Efter tre sæsoner, 93 kampe og 21 mål for Palermo, stod den italienske storklub Juventus klar med en kontrakt til den stadig unge argentiner, og for 41 millioner euro kunne Dybala i sommeren 2015 kalde sig Juventus spiller.

Det var i Juventus, at Dybala for alvor slog sit navn fast på den internationale scene, og det var nok også her, hvor mange fodboldfans verden over for første gang stiftede bekendtskab med den dygtige venstrebenede argentiner. Her kunne han vise sit talent frem på den helt store scene i Champions League, og han blev meget hurtigt en publikumsfavorit, man sådan håbede på kunne være med til at bringe Den Gamle Dame tilbage på den øverste hylde i europæisk topfodbold.

Find din egen Juventus trøje nu.

Han startede med lyn og torden i Juventus, og sine tre første sæsoner i klubben scorede han et tocifret antal mål hvert år i Serie A. Efter en håndfuld år med mere end 30 kampe i Serie A i hver eneste sæson, løb Dybala ind i flere skader, der holdt ham ude i store dele af sæsonen. En skade i januar 2021 holdt ham blandt ude af hele 18 kampe for Juventus, og i sommeren 2022 valgte han starte et nyt kapitel hos en ny klub, da han, i stedet for at underskrive en ny kontrakt med Juventus, valgte at skifte gratis til konkurrenterne fra AS Roma. Et skifte, der faldt på hans 10-års jubilæum som fodboldspiller i Italien.

Se udvalget af AS Roma trøjer her.

Trofæer vundet i klubkarriere

Palermo

  • Serie B – 2013/2014

Juventus

  • Serie A – 2015/2016, 2016/2017, 2017/2018, 2018/2019, 2019/2020
  • Italienske Pokalturnering – 2015/2016, 2016/2017, 2017/2018, 2020/2021
  • Italienske Super Cup – 2015/2016, 2018/2019, 2020/2021

Paulo Dybala på Argentinas landshold

Den 14. oktobe 2015 blev der plads til Dybalas debut på det argentinske landshold. Det skete i en VM kvalifikationskamp mod Paraguay, hvor Dybala kom på banen for den ældre målræv Carlos Tevez.

Siden er det blevet til mere end 34 kampe i den blå og hvide nationaldragt, og han har blandt andet repræsenteret hjemlandet ved VM 2018. På grund af sine mange skader på daværende tidspunkt, missede han desværre udtagelse til den trup, der endte med at vinde Copa América i 2021.

Få din egen landsholdstrøje med Dybala bag på nu.

5 hurtige facts om Paulo Dybala

  • Foruden at have polske rødder, er der faktisk også italiensk blod i årene på Dybala, da hans oldemor kom fra Napoli.
  • Han er partner med modellen Oriana Sabatini.
  • Dybala var med til at sikre sin første italienske klub Palermo oprykning i 2013/2014 sæsonen ved at vinde Serie B.
  • Selvom han scorer mål på samlebånd, er det kun lykkedes for Dybala at blive topscorer i en turnering, nemlig i den italienske pokalturnering i 2016/2017 sæsonen.
  • Dybala startede inde i Champions League finalen for Juventus i 2016/2017 sæsonen. Desværre tabte italienerne med 4-1 til Real Madrid, og Dybala måtte gå fra banen uden at have scoret.
Copyright 2022 - Pilanto Aps