Neymar

Fra en fascination af futsal i den yderlige del af millionbyen São Paulo til titlen som en af verdens fodboldspillere med både La Liga trofæer og Champions League titler i bagagen. 

Her kommer vi til at zoome ind på knægten fra Mogi das Cruzes, der for alt i verden bare gerne ville spille fodbold, og som endte med at bruge sin karriere på nogle af de største adresser i verden. 

Fra Camp Nou til Parc des Princes, fra Copa Libertadores til Champions League.

Personen i fokus hedder Neymar da Silva Santos Junior – eller som de fleste nok kender ham, bare Neymar.

Den moderne fodbolds Pelé

Neymar er født d. 5. februar 1992 i Mogi das Cruzes, en del af millionbyen São Paulo. Her havde han allerede fra barnsben en stor glæde ved både futsal og street fodbold, og allerede i en tidlig alder begyndte han at spille fodbold i den lille lokale klub Portuguesa Santista.

Allerede som 11-årig fik byens storhold, Santos, øjnene op for vidunderbarnet og fik ham til klubben, hvor han som 15-årig fik sin første kontrakt med klubben.

Santos var den eneste klub, legenden Pelé tørnede ud for i sin karriere, hvor han med over 600 mål og 600 kampe fik gudestatus i Brasilien. Derfor var der også allerede store forventninger og forhåbninger til den unge Neymar, da han i en ung alder i Santos blev sammenlignet med den helt store helt i klubben.

Fra Santos til Barcelona og Paris

I Santos debuterede Neymar på førsteholdet i en alder af 17 år. Teenageren fik hurtigt flere og flere minutter på banen, og i løbet af sine fire år på førsteholdet i klubben nåede han at spille 177 kampe for klubben og score over 100 mål.

Interessen på kort tid enorm for det unge talent, især i Europa hvor mange topklubber gerne ville hente det nye wonderkid til. Både Chelsea og West Ham havde konkrete bud på brasilianeren, men det endte med at blive FC Barcelona, der løb med underskriften i 2013.

Her blev Neymar en del af et suverænt hold, og især angrebstrioen med Luis Suarez og Lionel Messi blev ikonisk og en gylden tid for klubben med mange titler.

I 2017 blev den unge tekniker gjort til verdens dyreste fodboldspiller, da det lykkedes for Paris Saint-Germain at hente Neymar til klubbe for en samlet sum i omegn af 222 millioner euro, og her har han sidenhen dannet makkerskab med profiler som bl.a. Kylian Mbappé, Lionel Messi, Ángel Di María og mange flere topspillere.

Find din egen PSG trøje her.

Teknikeren med sans for mål – og for dramatik

Allerede fra en tidlig alder viste Neymar Junior, at han havde en målnæse ud over det sædvanlige. Han endte som sagt med at score mere end 100 mål for ungdomsklubben, inden han drog videre mod Europa for at indfri sit mål om en dag at blive verdens bedste fodboldspiller.

Men også i Europa stod netmaskerne sjældent stille, når Neymar var i startopstillingen. Både i FC Barcelona og i Paris Saint-Germain lykkedes det nemlig også for den brasilianske troldmand at sparke kuglen i kassen mere end 100 gange.

Se udvalget af FC Barcelona trøjer her.

Da det lykkedes Neymar at score sit mål nummer 100 for den franske storklub, blev han bare den tredje fodboldspiller i verden til at score mere end 100 mål for tre forskellige klubber på professionelt plan. Kun Romario og Cristiano Ronaldo har opnået det samme.

Det er dog desværre ikke kun målene, der giver Neymar omtale. Ofte er han også blevet kritiseret voldsomt af både fans og medier for især at have en tendens til at filme for meget i sine optrædener. Det deler tit vandene blandt fodboldfans, når snakken falder på Neymar. Nogle kan godt se forbi de til tider teatralske forsøg på at rage et frispark til sig, mens andre er meget utilfredse med kantspillerens forsøg på at snyde sig til fordele på banen.

Trofæer vundet i klubkarrieren

I og med at Neymar har optrådt på så store scener i løbet af sin karriere, er det heller ikke så få triumfer og pokaler, han har været med til at vinde for sine klubhold.

Her kan du se en oversigt over de trofæer, han indtil videre har været med til at vinde med de klubber, han har optrådt for.

Santos FC

 • Brasilianske Cup – 2010
 • Recopa Sudamericana – 2012
 • Copa Libertadores – 2011

FC Barcelona

 • La Liga – 2015, 2016
 • Spanske Pokalturnering – 2015, 2016, 2017
 • Spanske Super Cup – 2014
 • UEFA Super Cup – 2016
 • Champions League – 2015
 • FIFA VM for hold – 2015

Paris Saint-Germain

 • Franske Ligue 1 – 2018, 2019, 2020, 2022
 • Franske Pokalturnering – 2018, 2020, 2021
 • Franske Liga Cup – 2018, 2020
 • Franske Super Cup – 2019, 2020, 2021, 2022

Derudover har brasilianeren hevet en række priser og kåringer til sig. Han har blandt andet været topscorer i tre turneringer, herunder Champions League 2014/2015, Copa del Rey 2014/2015 og Copa Libertadores 2011/2012. 

Landsholdskarrieren for Brasilien

Siden 2010 har Neymar også været en fast del af det brasilianske landshold, og her har den talentfulde Sao Paulo knægt også haft rigtig mange store oplevelser.

Den 10. august 2010 spillede han sine første minutter mod USA i en venskabskamp, og siden da har han repræsenteret sit land til både VM, OL, Confederations Cup og Copa América. Her har han været med til at føre sit hold til triumf i både OL 2016 på hjemmebane i Rio, samt i Confederations Cup i 2013.

Til VM i 2014 var han med til at føre Brasilien til semifinalen, der dog endte med et choknederlag på 7-1 til Tyskland. Neymar blev dog skadet i kvartfinalen, og havde derfor ikke været tilgængelig til en eventuelt finale. I 2018 måtte landet se sig slået i kvartfinalen til Belgien.

Ny Brasilien trøje? Se udvalget nu.

5 hurtige facts om Neymar

 • Neymar var tæt på at skifte til Real Madrid som 14-årig, men der blev aldrig indgået en aftale mellem parterne.
 • Han har været på forsiden af TIME Magazine.
 • Han har aldrig vundet en Ballon d’Or på trods af flere nomineringer.
 • Han vandt i 2011 en Puskas Award for sit Santos mål til 3-0 mod Flamengo.
 • Neymar har en søn fra 2011.
Copyright 2022 - Pilanto Aps