Alexander Bah

Alexander Bah er en af de mindre kendte ansigter på det danske landshold, men han har stadig en lang karriere foran sig, og med den fart, han har haft på de senere år, er det ikke den helt store overraskelse, hvis han en dag ender med at spille for en af de helt store klubber i Europa.

Kender du ikke meget til Bah, kan du her blive lidt klogere på ham og hans vej til toppen.

Opvækst og ungdomsfodbold

Alexander Hartmann Bah er født d. 9. december 1997 i Årslev på Fyn. Aarslev Boldklub blev hans første fodboldklub, og i de første mange år af sin fodboldkarriere blev Bah på Fyn. Her nåede han blandt andet at spille for FC Fyn og Næsby Boldklub, kun afbrudt af et efterskoleophold på ISI Idrætsefterskole i Ikast i 2013/2014.

Han nåede at blive en del af Næsby Boldklubs førsteholdstrup i 2. Division i 2016, inden han senere samme år skrev under på en 3-årig kontrakt med HB Køge, der lå i 1. Division. I 2018 tog han skridtet videre til SønderjyskE, og det var her, han for alvor blev uddannet som den solide højre back spiller, han er i dag.

I SønderjyskE udviklede han sig enormt som fodboldspiller, og inden skiftet til udlandet i januar 2021, nåede han både at vinde titler med klubben samt at spille sig på årets hold i Superligaen.

Springet til Europa

Alexander var sulten efter mere, og udlandet var sulten efter Alexander. Efter et sublimt efterår i 2020, skiftede han i januar 2021 til tjekkisk fodbold og Slavia Prag for en sum på omkring 13 mio. kroner.

Her fik man masser af spilletid, og på det halvandet år han var i klubben, nåede han 68 kampe, syv mål og 16 oplæg. Derfor skulle der heller ikke mere end halvanden sæson til, før en endnu større europæisk klub stod klar med checkhæftet.

Bahs niveau var forbedret markant, og derfor var prisen naturligvis også blevet det højere, da Benfica viste interesse for danskeren. Omkring 70 mio. kroner var angiveligt prisen for den stærke højre back, da han skiftede til den portugisiske storklub i sommeren 2022, hvor han hurtigt blev en fast del af startopstillingen.

Find din helt egen Benfica trøje her.

Trofæer vundet i klubkarriere

Herunder kan du se et overblik over de trofæer, Alexander Bah har været med til at vinde i sin karriere.

SønderjyskE

  • Danske pokalturnering – 2019/2020

Slavia Prag

  • Tjekkiske 1. Liga – 2020/2021
  • Tjekkiske pokalturnering – 2020/2021

Alexander Bah på det danske landshold

Alexander Bahs stærke efterår i SønderjyskE i 2020 ledte også til hans første kamp på det danske landshold. Debuten kom d. 11. november samme år i en venskabskamp mod Sverige. Og ikke nok med debuten, så scorede han også i sin første A-landsholdskamp til slutstillingen 2-0.

Bah nåede ikke mange kampe i første omgang på landsholdet, og under hele sin tid i Slavia Prag blev han ikke engang udvalgt til truppen. Først i sin Benfica tid har landsholdet igen ringet ham op og indkaldt ham til tjeneste i de røde og hvide farver. Alexander Bah har blandt andet været med til at repræsentere Danmark ved VM i Qatar 2022.

Se det store udvalg af danske landsholdstrøjer her.

5 hurtige facts om Alexander Bah

  • Alexander Bah skiftede fra FC Fyn til Næsby, da førstnævnte gik konkurs. En af de primære grunde til at vælge netop Næsby var, at hans tidligere træner Andreas Bech gik samme vej.
  • Alexander Bah nåede kun at spille fire ungdomslandskampe inden udtagelsen til A-landsholdet. To kampe for hhv. U20 og U21 landsholdene.
  • Alexander Bah skulle oprindeligt være skiftet til Slavia Prag på deadline day i efteråret 2020. Da den handel gik i vasken, kunne skiftet først falde på plads i det efterfølgende januar transfervindue.
  • Alexander Bah har endnu ikke modtaget et rødt kort i sin karriere.
  • Alexander Bah har rødder i Gambia, da hans far, Vincent Hamadi Bah, kom til Danmark fra Gambia i 1990.
Copyright 2022 - Pilanto Aps