Martin Braithwaite

Martin Braithwaite er måske en af de mest omdiskuterede danske fodboldspillere i nyere tid. Meget af virakken startede naturligvis efter hans overraskende skifte til FC Barcelona, der pludselig satte ham i spotlightet og gav ham masser af omtale.

Angriberen har en lang karriere bag sig i mange forskellige lande og ligaer. Her dykker vi helt ned og tager et nærmere kig på, hvordan Martin Braithwaite gik fra at spille ungdomsfodbold i Jylland til pludselig at træde ind i startopstillingen på Camp Nou.

Opvækst og ungdomsfodbold i Esbjerg

Martin Christensen Braithwaite er født d. 5. juni 1991 i Esbjerg. Han trådte sine første fodbold-skridt i Sædding-Guldager Idrætsforening, inden han som 12-årig skiftede til den lokale storklub Esbjerg forenede Boldklubber. Kort tid efter blev han en del af FC Midtjyllands talentakademi, men som 16-årig gjorde han bruge af en fortrydelsesklausul i kontrakten og vendte efterfølgende tilbage til Esbjerg, hvor han blev en del af klubbens ynglingehold i 2007. 

Her fik han en treårig ungdomskontrakt, og inden sin debut for klubbens Superligahold, var han til prøvetræninger i udlandet hos klubber som italienske Reggina og engelske Newcastle United. Det blev dog ikke til en permanent aftale nogle af stederne, så Martin fokuserede på at klare sig så godt som mulig for Esbjerg.

I sin tid i Esbjerg nåede han at spille 97 kampe og score 19 mål. Han var også med til at føre klubben til et trofæ i den danske pokalturnering i 2013, og efter den sæson stod både landsholdet og udlandet klar med en åben invitation til Braithwaite.

Fra Esbjerg til det store udland – Frankrig, England og Spanien

Efter at have løftet trofæet i pokalturneringen med Esbjerg, var der bud efter Martin fra udlandet. Valget endte med at falde på franske Toulouse, der stod klar med 15 millioner kroner for den daværende 22-årige angriber i sommeren 2013.

Toulouse endte med at blive den klub, han fik absolut flest kampe for i sin karriere. 149 af slagsen, hvori han kvitterede med 40 mål og 15 assists.

Herefter fulgte en noget tumultarisk periode i Braithwaites fodboldkarriere. Hans navn var kun blevet varmere af de gode præstationer i Frankrig, og i sommeren 2017 tog han skiftet til engelske Middlesbrough i den næstbedste engelske række for omkring 84 mio. kroner.

England var dog ikke det perfekte match for Martin, og bare et halvt år senere blev han lejet ud til Toulouse rivalerne fra Bordeaux for resten af 2017/2018 sæsonen. Efteråret 2018 brugte han igen i Middlesbrough, og endnu engang førte det til en lejekontrakt i januar 2019, denne gang til spanske Leganés. En transfer, Leganés gjorde permanent i sommeren 2019. Endelig var Braithwaite færdig med det regnfulde England.

Fra aftalen med Leganés var gjort permanent, gik der yderligere kun et halvt år, inden Braithwaite igen havde ny arbejdsgiver. Barcelona brugte en regel i spansk fodbold, der tillod dem at hente en spiller fra et andet spansk mandskab i februar 2020, da de manglede angribere grundet skader i truppen. Valget faldt på Braithwaite, og Barcelona indløste frikøbsklausulen på 135 mio. kroner.

Se udvalget af FC Barcelona trøjer her.

På sine to og et halvt år i klubben nåede Braithwaite at spille 58 kampe og score 10 mål for storklubben, inden han i september 2022 fik ophævet sin kontrakt og skrev under med den mindre Barcelona-klub RCD Espanyol.

Trofæer vundet i klubkarrieren

Martin Braithwaite har vundet følgende trofæer i sin klubkarriere.

Esbjerg fB

  • Dansk pokalturnering – 2012/2013

FC Barcelona

  • Spanske pokalturnering – 2020/2021

Martin Braithwaite på landsholdet

Med Morten Olsen i spidsen for landsholdet, fik Martin Braithwaite debut på A-landsholdet d. 5. juni 2013. Siden da har han spillet mere end 60 landskampe under flere landstrænere.

Martin Braithwaite har repræsenteret de danske farver ved flere slutrunder, herunder VM 2018, EM 2020 (2021) og VM 2022.

Få din egen danske landsholdstrøje her.

5 hurtige facts om Martin Braithwaite

  • Martin Braithwaite fik sin første kamp i landsholdstrøjen på U17 landsholdet d. 2. februar 2008 under Glen Riddersholm.
  • Martin Braithwaite nåede at spille sammen med Lionel Messi i FC Barcelona, inden Messi skiftede til PSG.
  • Martin Braithwaite skulle være en af de rigeste atleter i verden. Han ejer bl.a. ejendomme og flere virksomheder ved siden af sin fodboldkarriere.
  • Martin Braithwaite har kun modtaget et rødt kort i sin karriere, som han fik for Espanyol.
  • Martin Braithwaite er gift med franske Anne-Laure Louis.
Copyright 2022 - Pilanto Aps