Daniel Wass

Daniel Wass har i alle sine dage været en utrolig solid og alsidig spiller. Han har gennem sin karriere dækket flere forskellige positioner på banen, og gennem årene har han udviklet sig til at være en meget vigtig spiller for de mandskaber, han har repræsenteret, uanset om det så har været i udlandet eller herhjemme i Danmark, som han i sent i sin karriere drog retur til.

Her kommer vi til at kigge nærmere på den bundsolide Wass, der gennem sin karriere har spillet i fem forskellige lande, men som både er startet og sluttet hjemme i Danmark, nærmere betegnet på den københavnske vestegn, hvor han også fik sin fodboldopdragelse. Du kan lære Brøndby-drengen meget bedre at kende her, når vi zoomer ind på fodboldspilleren Daniel Wass.

Opvækst og fodboldopdragelsen i Brøndby

Der er kommet rigtig mange store spillere ud af ungdomsholdene i Brøndby. Og Daniel Wass er i den grad en af dem. Inden han dog kom til Brøndby og for alvor gjorde noget ud af sin karriere som fodboldspiller, startede han med at spille ungdomsfodbold i barndomsklubben BK Avarta.

Daniel Wass er født d. 31. maj 1989 i Gladsaxe, og allerede som seksårig hoppede han i et par fodboldstøvler og tørnede ud for BK Avarta, hvor han endte med at spille i størstedelen af sin barndom. Det var først i 2006, at han som 17-årig skiftede til storklubben på vestegnen, efter at en talentspejder havde fået øje på Daniel Wass.

Men selvom Wass først kom til Brøndby langt op i teenageårene, gik han til opgaven med stor selvtillid, og der gik ikke lang tid, før han under den daværende træner Tom Køhlert debuterede på førsteholdet i Brøndby i 2007/2008 sæsonen.

På tur rundt i Europa

Wass endte med at spille en god håndfuld år for Brøndby, og han endte med at få klubben så meget ind under huden, at da han langt senere i sin karriere blev spurgt ind til muligheden for et eventuelt retur til Danmark og måske FCK, svarede han, at hvis han skulle spille i Danmark, kunne det kun være for enten Avarta eller Brøndby.

Find din egen Brøndby trøje i dag.

For Wass endte nemlig med at tage væk fra de blå og gule på vestegnen. Første gang han drog til udlandet var i 2009 på en lejeaftale med norske Fredrikstad. I 2011 tog han et gevaldigt skridt op, da den portugisiske storklub Benfica lagde et bud på 2,5 millioner euro. Brøndby sagde ja tak og sendte deres talentfulde højreback sydpå.

Det blev dog desværre ikke til nogen stor succes for Wass i Portugal, og kort efter sin ankomst blev han lejet ud til franske Évian. Her fik han fast spilletid i den franske Ligue 1, og efter sæsonen gjorde den franske klub aftalen permanent. Dermed nåede Wass aldrig at optræde for sin portugisiske klub.

Inklusiv lejeopholdet nåede Wass at spille i fire sæsoner – fra 2011 til 2015. I perioden blev det til mere end 147 kampe for klubben, men Wass var ikke klar på at spille hele karrieren i det franske. Han havde mod på mere, og skridtet op blev en transfer til La Liga og Celta de Vigo.

Wass havde aldrig travlt med at skifte klub med det samme, hvilket også tydeligt ses på hans statistikker. Han har nemlig spillet mere end 100 kampe for fire forskellige klubber – og en af dem blev førnævnte Celta Vigo, der fik glæde af danskeren i 136 kampe fra 2015 til 2018.

Her lagde storklubben Valencia nemlig et bud på danskeren på 6 millioner euro, og endnu en gang kunne Wass træde et skridt op af rangstigen. Under sit ophold i den spanske havneby nåede han mere end 150 kampe, og Valencia endte med at blive den klub, han optrådte flest gange for i sin karriere.

Du kan se et stort udvalg af spanske fodboldtrøjer her.

Når vi snakke Wass’ klubkarriere, er der dog også to missere, vi ikke kan komme udenom. En af dem var opholdet i Benfica, som han aldrig spillede for – den anden var tiden i Atletico Madrid, som Wass skiftede til fra Valencia i januar 2022. Her fik Wass en enkelt kamp, hvor han nåede at få et gult kort og kort efter blev langtidsskadet. Han nåede aldrig at spille for den spanske storklub igen, inden han den følgende sommer valgte at vende snuden hjem mod Danmark og Brøndby som 33-årig.

Trofæer vundet i klubkarriere

Wass har ikke løftet mange pokaler i sin klubkarriere, men det er dog blevet til en enkelt, som han var med til at vinde i sit ophold i spanske Valencia.

Valencia

 • Spanske Cup – 2018/2019

Wass på landsholdet

Wass har gennem karrieren haft et solidt niveau, hvilket også har givet ham mange opringninger fra det danske landshold. Det er nemlig blevet til mere end 40 kampe i den røde og hvide nationaldragt, siden han fik sin debut den 9. februar 2011 i en venskabskamp mod England.

Siden da har Wass blandt andet været med til at repræsentere det danske landshold til fx EM i 2012 og 2021 samt VM i 2018.

Fra højre back til offensiv midtbanespiller – den alsidige spillestil

Wass har skiftet meget position, alt afhængig hvilken klub han har været i. I Brøndby slog han igennem som højre back, men i franske Évian spillede han på hele ni forskellige positioner i løbet af sin tid i klubben. Han startede endda flere gange på venstre back end højre. Og i en klub som Celta Vigo spillede Wass fem gange flere kampe på den centrale midtbane end på back positionen.

Derfor kan man om nogen kalde Daniel Wass for en alsidig og omstillingsparat spiller. I hans statistik kan man se optrædener på ti forskellige positioner:

 • Højre back
 • Højre midtbane
 • Højre wing
 • Angriber
 • Venstre back
 • Venstre midtbane
 • Venstre wing
 • Defensiv midtbane
 • Central midtbane
 • Offensiv midtbane

5 hurtige facts om Daniel Wass

 • Daniel Wass er 181 centimeter høj.
 • Han er gift med sin hustru Mie Wass.
 • Sammen har de to døtre.
 • Wass har kampe for alle de danske ungdomslandshold – fra U16 til U21.
 • Daniel Wass fik en ledbåndsskade i knæet i sin La Liga debut for Atletico Madrid. Skaden gjorde, at Wass aldrig nåede mere end den ene kamp for Atletico.
Copyright 2022 - Pilanto Aps