Mohamed Salah

Der er ikke mange andre fodboldspillere verden over, der kan det, som Mohamed Salah kan. Han har været med til at løfte hvert eneste hold, han nogensinde har optrådt for, og det har også gjort ham til en af de mest ikoniske fodboldspillere i moderne fodbold.

Salah er dog ikke kun kendt for sin magiske teknik og sit forrygende venstreben. Også uden for banen gør han sig bemærket ved at være meget aktiv i velgørenhedsarbejde i Egypten, hvor han arbejder på at give tilbage til det samfund, han er lavet af.

Her zoomer vi ind på den måske største egyptiske fodboldspiller nogensinde, nemlig Mohamed Salah.

Til fodbold i ungdomscentret

Mohamed Salah er født d. 15. juni 1992. Han kommer fra en lille fattig by ved navn Najrij i Egypten, hvor han trådte sine første skridt – både i livet og på en fodboldbane. Med både en far og en række onkler, der var vilde med fodbold, kom interessen for sporten helt af sig selv, og Salah begyndte at spille med i det lokale ungdomscenter, da der ikke var en egentlig fodboldklub i byen.

Det var første som 12-årig, at faderen fik Salah ind i en fodboldklub, Ittihad Basyoun. Da Salah var 14, kom der en talentspejder fra Kairo-klubben El-Mokawloon (Arab Contractors SC) til Salahs hjemstavn for at se på en af hans holdkammerater. Hurtigt fik han dog øje på den talentfulde Mohamed i stedet for, og Salah blev tilbudt at komme til Kairo og træne med. Der var godt nok tre timers transport hver vej til træning, men opsat på at forfølge sin drøm, takkede Salah ja tak til muligheden.

Springet til europæisk fodbold

Salah fik som 17-årig debut på førsteholdet i El-Mokawloon og blev hurtigt indlemmet på de egyptiske ungdomslandshold. Han endte med at få fuld spilletid for klubben i hele 2011/2012 sæsonen, inden ligaen blev midlertidigt suspenderet af alvorlige optøjer fra tilhængere.

I denne afbrydelse af sæsonen blev Egyptens U23 landshold inviteret til en træningskamp i Basel, der havde fulgt Salah i de sidste par år. Det resulterede i et tilbud om yderligere en uges prøvetræning i klubben, og i april 2012 skrev Salah under på en 4-årig kontrakt med den schweiziske klub.

Salah var en vigtig brik i klubbens vej mod mesterskaberne i 2013 og 2014. I begge sæsoner spillede Basel også europæisk fodbold, og i begge sæsoner løb de ind i Chelsea, der hurtigt kunne se noget særligt ved denne offensive egypter. Efter at have brilleret i kampene mod London-klubben, kom der i januar 2014 et bud på 11 mio. pund fra Chelsea, og Salah satte sig på et fly mod London for at tage et seriøst skridt op i sin karriere. Også Liverpool havde haft et øje på egypteren i Basel, men Chelsea endte med at give det bedste bud og løb af med Salahs underskrift.

Uforløst i Chelsea og italiensk magi

Selvom Salah allerede i februar 2014 fik debut for Chelsea, nåede han kun at tørne ud for klubben i et år, inden han blev udlejet for at få mere spilletid, end hvad han kunne få på Stamford Bridge.

Den sidste halvdel af 2014/2015 sæsonen endte Salah med at bruge i Fiorentina, hvor han nettede hele ni gange i foråret. Det gjorde Firenze-klubben interesserede i at hente Salah permanent til klubben, men egypteren takkede nej til muligheden, og valgte i stedet at lade sig udleje endnu engang til den lidt større italienske klub, nemlig AS Roma, i hele 2015/2016 sæsonen.

Her brændte han for alvor banen af. Salah scorede 15 mål i 42 kampe, blev årets spiller i klubben og hjalp klubben med at få en bronzemedalje i Serie A. Roma kunne ikke undvære egypteren, så efter en sæson som lejesvend, skrev Salah under på en permanent aftale med klubben for 15 mio. euro. I 16/17 nettede han 19 gange og klubben kunne denne gang hænge en sølvmedalje om halsen.

Den Egyptiske Konge – Målræven i rødt

Efter at have udslettet stort set alt og alle i Serie A i tre sæsoner i træk, så Liverpool sit snit til endelig at få fat på den spiller, de glippede 2014. Så da Liverpool bød 36,5 mio. pund, det højeste beløb i Liverpools historie på daværende tidspunkt, for Salah i sommeren 2017, skiftede han den italienske pasta ud med fish and chips i det nordlige England.

Find din egen Liverpool trøje her.

Her blev han som den første egypter i klubben nogensinde hurtigt døbt Den Egyptiske Konge af klubbens fans, og i samarbejdet med manageren Jürgen Klopp kom han for alvor til at shine på Anfield. Han blev hurtig en vigtig brik i den tyske managers spillestil, og det var som om, at egypteren ikke kunne gå på banen uden at score mål.

Trofæer vundet i sin klubkarriere

FC Basel 1893

 • Schweiziske Liga – 2013, 2014

Chelsea

 • Engelske League Cup – 2015

Liverpool

 • Engelske League Cup – 2022
 • Engelske Super Cup – 2022
 • Engelske FA Cup – 2022
 • Engelske Premier League – 2020
 • FIFA Klub VM – 2019
 • Champions League – 2019
 • UEFA Super Cup – 2019

Salah på landsholdet

Salah er også blevet en vigtig brik på det egyptiske landshold. Siden sin debut i kvalifikationen til African Cup of Nations mod Sierra Leone i 2011, har han spillet mere end 80 kampe i nationaldragten og scoret mere end 40 mål.

Foruden African Cup of Nations har Salah også repræsenteret Egypten ved både OL og VM. Efter at han med sit afgørende mål i VM kvalifikationen i 2018 sikrede Egypten sin første VM slutrunde siden 1990, fik han bl.a. opkaldt en skole efter sig i hjemlandet.

Find masser af landsholdstrøjer her.

Salahs spillestil

Mohamed Salah er utrolig hurtig på fødderne, kvik til at læse spillet og hurtigt opfattende. Han arbejder altid hårdt, skaber chancer ud af ingenting og har et gyldent venstre ben, han bruger til at score mål både i og uden for feltet. En gudsbenådet boldkontrol og en brilliant tekniker. Han optræder oftest på venstre kant, men kan også trække ind og spille angriber eller falsk 9’er.

5 hurtige facts om Mohamed Salah

 • Han blev gift med sin hustru Maggi i 2013. Sammen har de to døtre, Makka og Kayan. Makka er opkaldt efter den hellige islamiske by Mekka, hvilket også afspejler, hvor meget Salahs religion betyder for ham.
 • Han blev døbt den italienske Messi af italiensk presse under sit ophold i Serie A.
 • Til Egyptens præsidentvalg i 2018 blev over en million stemmer ugyldige, da kandidaterne var streget over, og folk havde skrevet Salahs navn på i stedet.
 • Salah har gjort rigtig meget for velgørenhed i hjemlandet. Han har blandt andet været med til at opbygge hospitaler og skoler i sin fødeby.
 • Blev i sommeren 2014 indkaldt til militærtjeneste i Egypten. Han slap dog for at trække i uniformen efter et møde med landets præsident.
Copyright 2022 - Pilanto Aps