Virgil van Dijk

Virgil van Dijk er i manges øjne en af de absolut bedste forsvarsspillere i verden i moderne fodbold. Den hovedstødsstærke van Dijk på knap 193 centimeter har blandt andet med sit skifte til Liverpool virkelig taget et stort skridt op i sin karriere, og han er på få år gået fra at spille med om det skotske mesterskab med Celtic og kæmpe om overlevelse med Southampton til at spillede med om de helt store titler med storklubben Liverpool, vis supportere om nogen har været glade for indkøbet af den brølstærke hollandske centrale forsvarsklippe.

Men hvor kommer Virgil van Dijk egentlig fra? Hvor har han trådt sine første skridt i et par fodboldstøvler, og hvordan kan det være, at han pludselig ender på et af moderne tids bedste mandskaber? Det bliver vi klogere på her, hvor du kan lære meget mere om en af vor tids største forsvarsspillere, nemlig Virgil van Dijk.

Opvækst og ungdomsfodbold i Holland

Virgil Van Dijk er født d. 8. juli 1991 i byen Breda i Holland. Han voksede op med en hollandsk far og en surinamsk mor i udkanten af storbyen, nærmere bestemt Haagse Beemden distriktet. Byen er kendt for klubben NAC Breda, der spiller i den bedste hollandske række, men det var nu i amatørklubben WDS’19, at Van Dijk startede karrieren.

Sent i teenageårene blev han optaget i Willen II’s ungdomsafdeling, men efter en sæson i klubben var seniortræneren ikke interessseret i at hive ham op på førsteholdet, så de så ingen grund til at beholde ham i klubben. I stedet stod FC Groningen klar med en kontrakt, og han fik sin professionelle debut på førsteholdet i sin nye klub i foråret 2011. 

Fra bænken i Holland til en verdens største fodboldklubber

Det var dog ikke bare lige sådan for Virgil Van Dijk at spille sig til en fast plads på FC Groningens førstehold. I startede spillede han endda som angriber for klubben, indtil han begyndte at blive rykket længere ned på banen, og efter en periode var han omskolet til det centrale forsvar.

Efter to år i klubben var Van Dijk klar på nye udfordringer, og han ønskede gerne en transfer til en af de helt store adresser i hollandsk fodbold, og da klubber som både PSV Eindhoven og Ajax Amsterdam var på jagt efter nye forsvarsspillere, var det en reel mulighed. Desværre for Van Dijk fandt de andre spillere til disse pladser, og til sidst måtte han kigge efter en tur til udlandet, hvis han ville spille på et højere niveau, end hvad FC Groningen kunne tilbyde ham.

Skiftet kom i sommeren 2013, da Celtic så et lys i den høje hollænder og købte ham for under 3 millioner euro. Han blev købt til startopstillingen, og efter to år i klubben havde han allerede spillet 115 kampe og scoret 15 mål for den skotske storklub. Turen til Storbritannien havde også gjort naboerne fra England opmærksomme på Van Dijk, og i 2015 stod Premier League klubben Southampton klar med en femdobling af Celtics oprindelige pris for ham, og Van Dijk blev skippet afsted sydpå.

Det viste sig, at Van Dijk var som skabt til at holde styr på angriberne i Premier League, og efter mange gode præstationer for Southampton, var Jürgen Klopp blevet interesseret i at købe ham til Liverpool for at stabilisere et til tider ustabilt forsvar. Det skulle vise sig at blive en af de måske vigtigste brikker i Liverpool holdets succes de efterfølgende år. Prisen? Godt og vel 85 millioner euro, da Van Dijk byttede Southampton trøjen ud med en Liverpool trøje i januarvinduet 2018.

Find din egen Liverpool trøje lige her.

Trofæer vundet i klubkarrieren

Med sine ophold i bl.a. Celtic og Liverpool har Van Dijk været med til at løfte nogle af de helt store trofæer i sin professionelle karriere. Herunder kan du se et overblik over nogle af hans triumfer.

Celtic

 • Scottish Premiership – 2013/2014, 2014/2015
 • Scottish League Cup – 2014/2015

Liverpool

 • Premier League – 2019/2020
 • English FA Cup – 2021/2022
 • English League Cup – 2021/2022
 • English Super Cup – 2022/2023
 • Champions League – 2018/2019
 • UEFA Super Cup – 2019/2020
 • FIFA Club World Cup – 2019/2020

Virgil Van Dijk på det hollandske landshold

Efter en enkelt kamp på Hollands U19 landshold og tre kampe på U21 landsholdet, blev det Van Dijks tur til at få debut på A-landsholdet d. 10. oktober 2015 i en 2-1 sejr over Kasakhstan i EM kvalifikationen. Ronald Koeman valgte i foråret 2018 at udnævne Van Dijk som kaptajn for det hollandske landshold, og på nær i perioder med skader, har han båret armbindet i stort set alle sine landskampe siden da.

Van Dijk er dog desværre gået glip af flere slutrunder med sit landshold. I 2018 formåede Holland eksempelvis ikke at kvalificere sig til VM, mens han måtte se kampene til EM 2021 i fjernsynet, efter at være blevet langtidsskadet i en kamp for Liverpool. Den skade holdt ham ude i hele 255 dage, heriblandt i perioden under EM.

Se udvalget af Hollandske landsholdstrøjer her.

Virgil Van Dijks spillestil

Der er kun positive ting at sige om Van Dijks spillestil. Med sine næsten to meter er han brølstærk i forsvaret, og der er ikke mange angribere, der kan komme højere end ham i en hovedstødsduel. Derudover er han en taktisk klog spiller, og han er god til at fordele bolden rundt til sine medspillere.

Derudover er han bestemt også farlig i den modsatte ende, hvilket man blandt andet kan se på de mere end 50 mål, han har scoret i løbet af sin professionelle karriere. Og så er han god til at bevare roen. I sine mere end 500 kampe er han kun blevet udvist en håndfuld gange.

5 hurtige facts om Virgil van Dijk

 • Van Dijks alvorlige knæskade i efteråret 2020 holdt ham ude i mere end ni måneder. Skaden skete i en kamp for Liverpool mod Everton.
 • Van Dijk blev gift med sin hollandske hustru Rike Nooitgedagt i 2017, og sammen har de fire børn.
 • Van Dijk ønsker at bruge fornavnet Virgil på sine kamptrøjer. Van Dijk navnet kommer fra Virgil Van Dijks far, og efter personlige kontroverser i familien, ønsker Van Dijk ikke længere at bruge efternavnet på sine trøjer.
 • Van Dijk blev kåret som den næstbedste spiller i verden i 2019 til Ballon d’Or kåringen. Messi blev nummer et.
 • I 2019 blev Van Dijk desuden kåret til årets spiller af UEFA, Premier League og i sin klub Liverpool.
Copyright 2022 - Pilanto Aps