Antoine Griezmann

Selvom han er fransk, har han spenderet hele sine professionelle karriere i Spanien, hvor klubber som Atletico Madrid og FC Barcelona har haft stor glæde af hans utrolige evner som frontløber. Antoine Griezmann var længe set som et af de varmeste navne i hele verden, da han i perioder scorede mål på samlebånd for sine klubber. Men et skifte væk fra sin hjerteklub Atletico Madrid var måske ikke det bedste for franskmanden, der aldrig rigtig fandt rytmen efter det første skifte væk fra Madrid klubben.

Det skal dog ikke tage noget fra det, den hurtige og elegante angriber har præsteret i sin karriere, og her zoomer vi helt ind på den effektive spydspids, der altid har været et sandt mareridt for de forsvarsspillere, han har stået overfor.

Opvæksten i Frankrig og springet til spansk ungdomsfodbold

Antoine Griezmann blev født d. 21. marts 1991 i Mâcon i Frankrig. Egentlig gik familien under navnet Griesmann, fordi Antoines havde tysk baggrund og kom fra Münster. Men da familien flyttede til Frankrig, det ændret til Griezmann, hvilket kom til at stå på Antoines dåbsattest. Faderen sad i byrådet, og moderen, Isabelle, var ansat på sygehuset. Isabelle kom fra en portugisisk familie, og fodbold lå ikke langt fra familien, da hendes far var tidligere professionel fodboldspiller for Pacos de Ferreira i Portugal.

Den unge Griezmann startede som seksårig for byens lokale klub, Union du Football Mâconnais, hvor han optrådte på klubbens ungdomshold indtil midten af teenagealderen. I dag er Mâcon klubbens præsident i øvrigt Griezmanns far.

Dog var Mâcon holdet ikke helt stort nok til Antoine Griezmanns ambitioner, så han forsøgte sig med prøvetræninger hos mere etablerede klubber for at jagte chancen om et gennembrud for en af de helt store franske klubber. Grundet sin spinkle krop sagde mange af klubberne nej til ham, fordi de ikke mente, at han havde fysikken til at drive det til noget videre. 

I 2005 kom han på prøve i Montpellier Hérault Sport Club, og i en ungdomskamp mod PSG, var der til alt held talentspejdere fra spanske Real Sociedad, som så noget særligt i den unge Griezmann. Straks efter kampen blev han tilbudt en prøvetræning i den spanske klub. Først på en uge, derefter en uge mere, og til sidst ville de gerne hente det unge talent permanent til klubben. Det skulle blive starten på Griezmanns mangeårige karriere i toppen af spansk ligafodbold.

Fra ungdomsfodbold i San Sebastián til Champions League finalen

Som 15-årig drog Griezmann derfor til Baskerlandet, hvor han fik hjælp af klubbens franske talentspejder til at klare sig i dagligdagen. Han kunne fortsætte i en fransk skole, da San Sebastián ligger så tæt på den franske grænse, og ellers fokusere på at imponere på ungdomsakademiet i Real Sociedad.

Gennembruddet lod vente på sig, men d. 2. september 2009, fire år efter at han kom til klubben, kunne han fejre sin første kamp med førsteholdet i klubben, da han kom på banen mod Rayo Vallecano i et Copa del Ray opgør. Den unge franskmand imponerede både trænerteamet og holdets fans, og inden længe var han at finde fast i startopstillingen for La Liga mandskabet, og da det blev tid til at tage et skridt op til et nyt niveau i 2014, havde han optrådt for holdet intet mindre end 202 gange og scoret 52 mål.

Sådan et talent kunne de større klubber i Spanien ikke holde sig fra, og i 2014 takkede Real Sociedad ja tak til et tilbud på 30 millioner euro fra Atletico Madrid, og Griezmann tog dermed et stort skridt op i sin stadig unge karriere.

Se udvalget af Atletico Madrid trøjer her.

Det var i den røde del af Madrid, at Griezmann for alvor viste sit talent frem for verden. Og han blev en del af et hold, hvor det ikke skortede på ambitioner. Griezmann førte blandt andet klubben til en Champions League finale, en Europa League sejr og en spansk Super Cup titel.

Selvom Griezmann allerede spillede på et højt niveau, var der efter en årrække i klubben mange rygter om et snarligt skifte til en af Europas største klubber, og måske man snart kunne forvente at se Griezmann i Premier League. Det var dog FC Barcelona, der endte med franskmandens underskrift, da han skiftede til klubben for 120 millioner euro.

Og selvom han nåede at spille over 100 kampe for Barcelona, blev han dog aldrig rigtig en favorit blandt klubbens fans, og efter bare to år sendte man ham retur til Atletico Madrid.

Trofæer vundet i sin klubkarriere

Real Sociedad

  • Segunda División – 2009/2010

Atletico Madrid

  • Spanske Super Cup – 2014/2015
  • UEFA Super Cup – 2018/2019
  • Europa League – 2017/2018

FC Barcelona

  • Spanske Pokalturnering – 2020/2021 

Griezmann på det franske landshold

D. 5. marts 2014 kunne Griezmann løbe på banen for første gang for det franske A-landshold i en venskabskamp mod Holland. Samme år var han med i truppen til VM i Brasilien, og siden da har Griezmann repræsenteret de franske farver til hver eneste mulig slutrunde.

En af karrierens helt store højdepunkter kom i 2018, da Griezmann var med til at vinde VM i Rusland. Desuden kan han også prale af en EM sølvmedalje, som han fik til EM 2016. Undervejs er det blevet til mere end 110 kampe for det franske landshold, hvor han har scoret mere end 42 mål.

Find din egen franske landsholdstrøje her.

Antoine Griezmanns spillestil

Selvom Griezmann i en tidlig alder blev fortalt, at han ikke havde det store potentiale grundet sin spinkle størrelse, har det ikke været noget, der har påvirket hans resultater på banen. Hans størrelse har han derimod vendt til sin styrke, da han er både hurtig og teknisk dygtig. Derudover har han tillagt sig en formidabel afslutning med sit venstreben, og han er utrolig dygtig til at komme frem til chancer og få den sidste fod på bolden.

På trods af sin størrelse har han også scoret mange mål på hovedstød, og han beskrives som en dygtig holdspiller, der løber mange meter for sine medspillere, og som kan fungere på stort set alle offensive positioner på banen.

5 hurtige facts om Griezmann

  • Selvom Griezmann i mange år har været en ledende skikkelse på det franske landshold, var det først under en Nations League landskamp mod Danmark i september 2022, at han bar anførerbindet for første gang.
  • Griezmann har sin egen e-sports organisation, der går under navnet Grizi Esport.
  • Griezmann er gift med Erika Choperena, og sammen har de tre børn.
  • Antoine Griezmann kan som en af få udlændinge optræde for Ath. Bilbao, hvis de en dag skulle være interesseret i ham, da han har spillet ungdomsfodbold i Baskerlandet.
  • Griezmann har kun fået to røde kort i hele sin karriere – begge to for Atletico Madrid.
Copyright 2022 - Pilanto Aps