Christian Eriksen

Efter verdensstjerner som Preben Elkjær og Michael Laudrup, må Christian Eriksen være en af de bedste fodboldspillere, som det danske landshold nogensinde har haft i startopstillingen. Med sit forrygende overblik på banen, sit blik for at lave den perfekte aflevering og sit præcise spark, der har nettet mange gange både inden- og uden for feltet, har fynboen gang på gang fortryllet både os danskere i de røde og hvide farver, men også fans af de mange store klubber, han har optrådt for gennem tiden.

Christian Eriksen er født i 1992, og han kommer fra Middelfart på Fyn. I sin barndom og ungdom tørnede han ud for de lokale klub, Middelfart G&BK, indtil han som 13-årig søgte mod den største klub på Fyn, nemlig Odense Boldklub.

Allerede som helt ung viste Christian smagsprøver på sit enorme talent, og det gjorde ham til en ombejlet fyr i selv de helt store europæiske klubber. Derfor kom det heller ikke som den helt store overraskelse, at han allerede som 16-årig pakkede tasken og søgte mod Ajax Amsterdam, der havde været heldige at få fat i den unge fynbos underskrift.

Christian Eriksens rolle på banen har altid været på midtbanen. Alt afhængig af den enkelte træner, han har været under, har han spillet både den centrale samt offensive midt, og til tider har han optrådt på kanten. Der har dog altid været fokus på hans enorme spilforståelse og tekniske evner, og selvom Christian også selv kan sparke bolden i kassen, har han i endnu flere tilfælde vist sig i oplæggerens rolle. Med sin teknik betyder det heller ikke så meget for Christian, om bolden ligger til at sparke med højre eller venstre ben – han scorer nogenlunde lige mange med hver fod.

Christian Eriksens klubkarriere – Fra Holland til England og Italien

Som nævnt kom han til Ajax Amsterdam allerede som 16-årig, hvilket var en rigtig god karrierestart for den unge tekniker. I Ajax er de gode til at udvikle talenter til den helt store scene, og det slog da heller ikke fejl, da de fik Christian Eriksen ind i folden. Christian nåede at være i klubben i fem år, hvor han bl.a. nåede at optræde i over 100 kampe på førsteholdet i den hollandske hovedstad.

Som 21-årig havde han om nogen vist sit talent frem på den internationale scene, og det fik mange af de store klubber fra de bedste ligaer til at udvise interesse for danskeren. Det var dog Tottenham Hotspur, der endte med at hente Eriksen til Premier League, og det var her, han for alvor tog et skridt op på den helt store scene. Med mere end 200 kampe, 50 mål og 50 assists for Tottenham, var det her, at Christian fra Middelfart for alvor blev en verdensstjerne.

Du kan finde din næste Tottenham trøje her.

Eriksen tørnede ud for Hotspur i over syv år, inden han måtte lukke det kapitel i sin karriere og drage videre. Han tog til Italien, nærmere betegnet Inter Milan, hvor han var med til at vinde det italienske mesterskab med klubben i det ene år, han nåede at spille der. Senere drog han tilbage til Premier League og optrådte for både danskerklubben Brentford og Manchester United.

Debut på landsholdet som 18-årig

Den 3. marts 2010 sendte landstræner Morten Olsen den bare 18-årige Christian Eriksen på banen til debut mod Østrig i en venskabskamp. Senere samme år endte Eriksen med at blive den yngste spiller til VM i Sydafrika, værende den eneste spiller, der var født efter 1991.

Med tiden er det blevet til mange mindeværdige stunder i de røde og hvide farver. Heriblandt huskes tydeligt Eriksens hattrick i 5-1 sejren mod Irland i 2017, der var med til at sende landsholdet til VM i Rusland i 2018.

I sin tid på landsholdet har Christian Eriksen som en af de eneste spillere fået mulighed for at optræde under både Morten Olsen, Åge Hareide og Kasper Hjulmand.

Hjertestop i Parken – Kampen mod Finland som alle husker

Christian Eriksen kom for alvor på alles læber, da han midt i kampen mod Finland i EM 2021 faldt om med hjertestop i Parken. Christian blev genoplivet på banen, mens millioner af danskere og endnu flere på verdensplan holdt vejret. Da lægerne havde fået gang i hjertet igen, blev han fragtet til Rigshospitalet, hvor han senere fik indopereret en hjertestarter for en sikkerhed mod eventuelle fremtidige lignende hændelser.

Eriksen spillede på daværende tidspunkt i italienske Inter, men på grund af strenge regler omkring spillere med hjerteproblemer og brug af indopererede hjertestartere, måtte han ikke fortsætte i Serie A. Derfor måtte midtbanespilleren efter sin genoptræning lede efter andre klubber – og det var årsagen til, at han i januar 2022 genoptog sin karriere i Brentford i Premier League.

Efter Christian Eriksen igen kunne spille klubfodbold, vendte han også hurtigt tilbage til landsholdet igen, og den 26. marts 2022 kom han for første gang siden uheldet i Parken på banen for Danmark igen, hvilket skete i en venskabskamp mod Holland, hvor han i øvrigt kom på tavlen i 2-4 nederlaget.

Trofæer og kåringer

Eriksen har i sin karriere været med til at vinde følgende trofæer med sine klubber:

Ajax Amsterdam

 • Den Hollandske Pokalturnering – 2010
 • Den Hollandske Æresdivision – 2011, 2012, 2013
 • Den Hollandske Super Cup – 2014

Inter Milan

 • Serie A – 2021

Derudover har Christian Eriksen fået følgende kåringer:

DBU

 • Årets U/17 DBU Talent – 2008
 • Årets Talent – 2010
 • Årets Spiller – 2011, 2013, 2014, 2017

Derudover har Christian Eriksen været med til at føre det danske landshold til en VM ⅛ finale i 2018, hvor endestationen blev Kroatien efter straffesparkskonkurrence, samt en EM semifinale mod England i 2021.

5 hurtige facts om Christian Eriksen

 • Har spillet sammen med Rasmus Falk i barndomsklubben Middelfart G&BK
 • Hans fulde navn er Christian Dannemann Eriksen
 • Han har to børn med kæresten Sabrina Kvist Jensen
 • Han fik debut i Champions League for Ajax Amsterdam d. 15 september 2010 i 0-2 nederlaget mod Real Madrid
 • Christian Eriksen brugte i 2021 bl.a. Odense Boldklubs træningsanlæg til at genoptræne og komme i form oven på sit hjertestop i Parken tidligere på året.
Copyright 2022 - Pilanto Aps