Kylian Mbappé

Der skulle ikke mange Champions League kampe til i AS Monacos røde og hvide trøje, før hele verden havde fået øjnene op for stortalentet Kylian Mbappé. Det var særligt i sæsonen 2016/2017, at Mbappé viste omverdenen, hvad han var lavet af, og hvad vi som fodboldfanatikere kunne se frem til fra den unge og utrolige franskmand. Man skulle bruge mange minutter for at se, at han var lavet af noget helt særligt, og at han havde talentet til at gå hele vejen og måske ende som den bedste fodboldspiller i verden.

Her kommer vi til at gå i dybden med det franske stortalent, der har taget en fodboldverden med storm, og som måske har vist sig at være lige netop svaret på spørgsmålet om, hvem der skal tage over som den bedste i verden, når Ronaldo og Messi lægger fodboldstøvlerne på hylden.

Mbappés opvækst i Paris og vejen til professionel fodbold

Kylian Mbappé Lottin er født d. 20 december 1998 i Paris og voksede op i udkanten af byen, nærmere bestemt i bydelen Bondy. Han fik sport ind i blodet fra fødslen af, da både hans mor og far har dyrket sport på et højt niveau. I Bondy startede han som femårig med at spille i den lille lokale fodboldklub AS Bondy, hvor han bl.a. fik sin egen far som træner.

Som 12-årig blev han i 2011 udpeget som en af de helt store talenter i sin generation, og han blev som en af de ganske få tilbudt en plads på INF Clairefontaine-centret, som er et af i alt 13 talentfabrikker i Frankrig, hvor helt unge fodboldspillere kan fokusere på at udvikle deres talent på fodboldbanen. Store franske profiler som Thierry Henry og Anelka har også været forbi sådan et center tidligt i karrieren.

Clairefontaine-centret er en professionel talentfabrik, som mange af de helt store klubber holder nøje øje med. Og allerede da Mbappé var fyldt 14 år, havde han været til prøvetræninger i både Real Madrid og Chelsea, som meget gerne ville have fat i det franske stortalent. Det blev dog i første omgang en fransk klub, der endte med at skrive den første professionelle kontrakt med den kommende verdensstjerne.

Til AS Monaco – og retur til Paris

For selvom der var bud efter den unge angriber i mange af de helt store klubber rundt omkring i Europa, endte Mbappé med at skrive under på en kontrakt med AS Monaco i 2013, men da han stadig bare var ung teenager, fortsatte han i Monacos ungdomsafdeling.

Se også udvalget af franske klubtrøjer her.

Først i 2015 blev han introduceret til førsteholdet i AS Monaco – dog stadig i en meget tidlig alder som bare 16-årig, og d. 2. december 2015 debuterede han i Ligue 1. To måneder senere scorede han sit første mål som senior for klubben.

Debuten for AS Monaco kickstartede karrieren for den unge Kylian Mbappé, og han blev hurtig en fast starter for et meget stærkt mandskab. Allerede i hans anden sæson på førsteholdet, i 2016/2017 sæsonen, var en stærkt medvirkende faktor til, at AS Monaco vandt sin første Ligue 1 titel siden år 2000. I samme sæson kom Monaco også hele vejen til semifinalerne i Champions League, og det var blandt andet det, der gjorde Kylian Mbappé verdenskendt, da Monaco, med Mbappé som en af målscorerne, blandt andet slog Manchester City ud på vejen til semifinalen.

Tilbage i Paris kunne PSG ikke tillade, at en ung Mbappé og AS Monaco bare kunne komme og stjæle Ligue 1 trofæet fra dem. Derfor betalte man fyrsteligt for først at leje Mbappé af Monaco, for derefter at gøre aftalen permanent i 2018. Det kom i stand for en pris på intet mindre end 180 millioner euro.

Siden har Mbappé været en af verdens varmeste navne inden for fodboldverdenen, og på rekordtid kom han op på siden af de helt store stjerner som Messi, Ronaldo og Neymar i popularitet. I PSG kom han sidenhen også til at spille sammen med flere af dem – herunder bl.a. Messi og Neymar.

Få din egen PSG trøje i dag.

Trofæer vundet i klubkarrieren

Allerede i en tidlig alder var Mbappé med til at løfte trofæer for sine respektive klubber. Herunder kan du se et overblik over, hvad Mbappé indtil videre har vundet af pokaler.

AS Monaco

 • Ligue 1 – 2016/2017
 • Fransk U19 Cup – AS Monaco U19 – 2015/2016

Paris Saint-Germain

 • Ligue 1 – 2017/2018, 2018/2019, 2019/2020, 2021/2022
 • Franske Pokalturnering – 2017/2018, 2019/2020, 2020/2021
 • Franske Liga Cup – 2017/2018, 2019/2020
 • Franske Super Cup – 2018/2019, 2019/2020, 2020/2021

Kylian Mbappé på det franske landshold

Med sin eksplosive klubkarriere var det heller ikke den helt store overraskelse, da Kylian Mbappé d. 25. marts 2017 fik debut på det franske landshold. Det skete i en VM kvalifikationskamp mod Luxembourg.

Allerede året efter sin debut på det franske A-landshold, var han selvskrevet til en plads i truppen til VM 2018. Og det var nok ikke en helt dum idé, da han, bl.a. med et mål i finalen mod Kroatien, var med til at vinde VM med Frankrig i Rusland det år.

I løbet af sin landsholdskarriere har han indtil vist sig værende ganske målfarlig, da han rundt regnet har scoret i cirka hver anden kamp, han har spillet med i, og lavet et oplæg i hver tredje.

Find din egen nye franske landsholdstrøje lige her.

Mbappés spillestil

Mbappé har spillet størstedelen af alle sine kampe som den forreste angriber, men han er også mange gange blevet brugt på enten højre eller venstre kant. 

Kylian Mbappé er lynhurtig, meget teknisk dygtig, driblestærk og har en utrolig giftig afslutning. Han kan score med begge ben, og der er ikke mange forsvarsspillere, der har lyst til at løbe om kap med den franske målræv.

5 hurtige facts om Kylian Mbappé

 • Mbappé har foruden VM også været med til at vinde U19 EM med det franske U19 landshold i 2016.
 • Mbappé har flere gange vundet topscorerprisen i Ligue 1 for PSG.
 • Kylian Mbappés far er oprindeligt fra Cameroun og er fodboldtræner, mens hans mor stammer fra Algeriet og er tidligere håndboldspiller.
 • Mbappé har fået direkte rødt kort tre gange for PSG, men har aldrig modtaget en udvisning for hverken AS Monaco eller det franske landshold.
 • Kun Neymar er blevet solgt for et højere beløb, end da PSG købte Mbappé fra AS Monaco.
Copyright 2022 - Pilanto Aps