Pierre-Emile Højbjerg

Der er ikke mange danske fodboldspillere, der får lov til at spille på adresser som FC Bayern München og Tottenham Hotspur. Men danske Pierre-Emile Højbjerg er en af dem, der kan bryste sig af blandt andet at have de to klubber på sit CV.

Pierre-Emile Højbjerg har udviklet sig til at være en af de helt stærke motorer i Premier League, og hans evner på den defensive midtbane er også kommet det danske landshold til gode, hvor han i den grad også har gjort sig til en fast del af stammen på holdet.

Her kigger vi nærmere på, hvor den stærke midtbanetonser kommer fra, og hvad der har bragt ham til det niveau, han er på i dag.

Fra BK Skjold til Bayern München

Pierre-Emile Højbjerg er født d. 5. august 1995 på Østerbro i København. Han er halvt dansk og halvt fransk, hvilket er årsagen til det franskklingende navn, Højbjerg går rundt med. I en alder af bare fem år begynder han at spille fodbold med sin storebror i den lokale klub BK Skjold.

Her finder han glæden ved at sparke til den runde bold, og der er ikke tvivl om hans talent for allerede i en tidlig alder. Derfor kommer Højbjerg også allerede til FC København som 12-årig, men det falder aldrig rigtigt i hak for ham i FCK. Pierre-Emile har selv udtalt, at det var en hård fase for ham i klubben, blandt andet på grund af uenigheder om hans position på banen. FCK ville gerne bruge ham på toppen, men han var selv overbevist om, at han var bedre egnet til en plads på midtbanen.

Krisen løste han ved at skifte til Brøndby som 14-årig i 2009. Her gik det straks bedre med både det sociale og spillet på banen, og glæden ved fodbolden kom tilbage til midtbanetalentet. Han fik en stor kærlighed for Brøndby IF i sine år i klubben, og har siden udtalt, at hvis han nogensinde skal hjem til Danmark og spille igen, kan det kun være for klubben på Vestegnen.

Højbjerg debuterede dog aldrig for førsteholdet, da der var rift efter ham fra udlandet, inden han nåede så langt i sin Brøndby karriere. Den tyske magtfaktor FC Bayern München stod klar med en kontrakt til den unge københavner, og den fri transfer kom på plads i 2012.

Se udvalget af Bayern München trøjer her.

Debut på den helt store scene – og jagten på fast spilletid

Talentet var utvivlsomt hos den unge dansker, hvilket også resulterede i, at Pierre-Emile Højbjerg blev den, på daværende tidspunkt, yngste spiller til at debutere på FC Bayern Münchens førstehold. Det skete i en alder af bare 17 år og 251 dage d. 13. april 2013 mod 1. FC Nürnberg.

Det blev dog desværre ikke starten på en stime af kampe, som man kunne have håbet på, og i stedet blev Højbjerg udlejet til Augsburg i januar 2015. Det var her, at danskeren scorede sit første Bundesliga mål i april 2015.

Efter et lille halvt år i Augsburg, blev Pierre-Emile igen udlånt til en anden Bundesligaklub, denne gang Schalke 04. Her fik han endelig lov til at spille mere end bare en kamp eller to, og i hele 2015/2016 sæsonen fik han 30 kampe for den blåklædte storklub. Det var første gang, han for alvor fik noget der mindede om fast spilletid i sin seniorkarriere.

Vejen til Premier League

I sommeren 2016 var stortalentet Højbjerg fast besluttet på at skifte væk fra Bayern München for at få mere spilletid, end han havde i udsigt hos de tyske mestre. Resultatet blev en transfer til Southampton i Premier League for 12,8 mio. pund i juli 2016. En måned senere debuterede han i Premier League for sin nye klub.

Se udvalget af Southampton trøjer her.

Selvom han hurtigt kom på græs i England, var det ikke just kun succes for Højbjerg. Med personlig krise over tabet af sin far og manglende spilletid i både Southampton og på landsholdet blev 2017 og 2018 en længerevarende krise for den defensive midtbanespiller. Først da han som 22-årig blev far til sin datter i september 2017 begyndte han at få gejsten tilbage igen, og i 2018 lykkedes det ham både at score sit første mål for sin nye engelske arbejdsgiver samt at blive tildelt kaptajnrollen i klubben.

Efter at have båret titlen som kaptajn for holdet i mere end to år, blev det dog taget af ham igen i juni 2020, da Højbjerg gik åbent ud og ønskede et skifte væk fra klubben.

Tottenham Hotspur og deres manager Jose Mourinho så et lys i danskeren og lagde 15 mio. pund på bordet for ham. Her fik han debut i september 2020, og han blev hurtigt en fast del af portugiserens startopstilling. I januar 2021 nettede Højbjerg for første gang for Spurs, og i 2020/2021 sæsonen blev han den spiller med absolut flest minutter på banen (3.420 minutter).

Få din egen Tottenham Hotspur trøje her.

Trofæer i klubkarrieren

FC Bayern München

  • Bundesligaen – 2013, 2014, 2015, 2016
  • Tyske DFB Pokalturnering – 2013, 2014, 2016
  • FIFA VM for Klubhold – 2014

Højbjerg på landsholdet

Højbjergs talent var bestemt også på radaren i DBU, og han kunne glæde sig over at debutere i en landskamp mod Sverige d. 28. maj 2014. I september samme år scorede han også sit første landskampsmål i en kamp mod Armenien.

Højbjerg var i bruttotruppen til at komme med til VM i 2018, men blev siet fra til allersidst. Dog kom han med til EM 2020 og VM 2022.

Find din danske landsholdstrøje i dag.

5 hurtige facts om Pierre-Emile Højbjerg

  • Højbjerg har to børn – født i 2017 og i 2020.
  • Da Morten Olsen havde givet Højbjerg debut på landsholdet, sagde han, at det var den mest lovende debut, han havde set, i sine 14 år som landstræner.
  • Højbjerg kunne have spillet på det franske landshold, da hans mor er fransk. Heldigvis valgte han at trække i de røde og hvide farver.
  • Hvis han ikke var blevet professionel fodboldspiller, ville han gerne have arbejdet med at udvikle og hjælpe børn.
  • Han vandt prisen som årets danske U-17 talent i 2011.
Copyright 2022 - Pilanto Aps